Loterijen komen in alle maten en vormen

Sharing is caring!

Loterijen zijn er in veel formaten

Loterijen zijn er in vele formaten. De prijs kan bijvoorbeeld een vast bedrag aan contanten of goederen zijn. In dit formaat is er een risico voor de organisator als onvoldoende kaarten worden verkocht. Meer in het algemeen zal het prijzenfonds een vast percentage van de inkomsten zijn. Een populaire vorm hiervan is de “50-50” trekking waarbij de organisatoren beloven dat de prijs 50% van de opbrengst zal zijn.Veel recente loterijen laten kopers toe om de nummers op het lottoticket te selecteren, wat resulteert in de mogelijkheid van meerdere winnaars.

Romeinse rijk en loterijen

De eerste bekende Europese loterijen werden gehouden tijdens het Romeinse Rijk, voornamelijk als amusement op diners. Elke gast zou een kaartje ontvangen en prijzen zouden vaak uit chique artikelen zoals serviesgoed bestaan. Elke kaarthouder zou verzekerd zijn van het winnen van iets. Dit type loterij was echter niet meer dan de verdeling van geschenken door rijke edellieden tijdens de Saturnalian feestvreugde. De vroegste verslagen van een loterij die kaartjes te koop aanbiedt, is de loterij georganiseerd door de Romeinse keizer Augustus Caesar. Het geld ging naar reparaties in de stad Rome en de winnaars kregen prijzen in de vorm van artikelen van ongelijke waarde.

Eerste geregistreerde loterijen

De eerste geregistreerde loterijen die te koop waren met prijzen in de vorm van geld, werden in de 15e eeuw in de Lage Landen gehouden. Verschillende steden hielden openbare loterijen om geld in te zamelen voor stadsversterkingen en om de armen te helpen. De stadsregisters van Gent, Utrecht en Brugge geven aan dat loterijen misschien nog ouder zijn.

Loterijen in mei 1945

Een verslag van 9 mei 1445 in L’Ecluse verwijst naar het inzamelen van fondsen voor het bouwen van muren en stadsversterkingen, met een loterij van 4.304 tickets en een totaal prijzengeld van 1737 florins (ter waarde van $ 170 duizend in 2014 US dollar). In de 17e eeuw was het in Nederland gebruikelijk om loterijen te organiseren om geld te verzamelen voor de armen of om geld in te zamelen voor allerlei openbare gebruiken. De loterijen bleken erg populair en werden geprezen als een pijnloze vorm van belastingheffing. De Staatsloterij in staatsbezit is de oudste lopende loterij. Het Engelse woord lottery is afgeleid van het Nederlandse zelfstandig naamwoord “lot” dat “lot” betekent.